top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓλύκα Στόιου

Posole rojo

...ή αλλιώς καλαμποκόσουπα κόκκινη σαν ηλιοβασίλεμα




Και οι περιπέτειες στην κουζίνα συνεχίζονται!


Σήμερα θα φτιάξουμε το περιβόητο Posole rojo που είναι μια από τις πιο διάσημες μεξικάνικες συνταγές. Βγαίνει και σε πράσινη έκδοση με κολοκυθόσπορους, αλλά εμείς σήμερα θα μάθουμε την κόκκινη σαν ηλιοβασίλεμα έκδοση με τις chiles guajillos που καίνε κάμποσο, όχι πολύ. Sorry που θα σας απογοητεύσω, αλλά εμείς τέτοιες πιπεριές στην Ελλάδα δεν έχουμε. Ίσως μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με τις δικές μας κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ή την κόκκινη πάπρικα. Εγώ θα καταγράψω τη συνταγή όπως μου την έμαθε η Ίζαμπελ κι εσείς μεγάλα παιδιά είστε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε και ενημερώστε με για τη γεύση που προέκυψε.


Οι chiles guajillos.

Τι θα χρειαστείτε;

Καλαμπόκι λευκό! Ξέρω ότι στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Ξάνθη. Εδώ στο Μεξικό έχει μεγάλη ποικιλία στο καλαμπόκι. Πωλείται παντού και σε όλες τις μορφές. Με ενημέρωσαν μάλιστα ότι έχει και κόκκινο καλαμπόκι (!) πέρα από το λευκό και το κίτρινο. Αλλά για το posole χρειαζόμαστε λευκό καλαμπόκι. Πάρτε δυο-τρία να υπάρχουν και αφαιρέστε τον καρπό με ένα μαχαίρι.

Ένα στήθος από κοτόπουλο.

Τρεις μέτριες ντομάτες.

Chiles guajillos, 5-6 χωρίς τους σπόρους. Τι να πω, εσείς βάλτε 3-4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ή μπόλικη κόκκινη πάπρικα.

Σκόρδο, κρεμμύδι.

Αλάτι, πιπέρι, γευστικό.

Φύλλα δάφνης.

Δυο-τρία κλαδάκια θυμάρι.



Εδώ η Λολίτα με το λευκό καλαμποκάκι.


Για το σερβίρισμα:

Lechuga romana, που είναι εκείνο το στρογγυλό μαρούλι που δεν θέλει πλύσιμο και έχει πολλά φύλλα.

Ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Ψιλοκομμένο ραπανάκι.

Λεμόνι.

Ρίγανη.



Εκτέλεση:

Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό, βάζετε μέσα δύο φύλλα δάρνης, δύο κλαδάκια θυμάρι, λίγο κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, αλάτι και το στήθος από το κοτόπουλο. Μόλις είναι έτοιμο και λαχταριστό, αφαιρείτε το κοτόπουλο και προσθέτετε το καλαμπόκι για να βράσει μέσα στον ζωμό. Μη βάλετε ολόκληρο το καλαμπόκι, σαΐνια μου. Μόνο τον καρπό του θέλουμε.


Σε ένα τηγάνι ψήνετε χωρίς λάδι τις ντομάτες, να μαυρίσουν λίγο γύρω-γύρω για να φτιάξουμε αργότερα τη σάλτσα.


Τώρα, σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζετε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε τις πιπεριές με μία σκελίδα σκόρδο και λίγο κρεμμυδάκι κομμένο σε μισοφέγγαρα. Μόλις μοσχομυρίσει η κουζίνα, βάζετε τα υλικά που τσιγαρίσατε μες στο μπλέντερ μαζί με τις ψημένες ντομάτες, μια κούπα νερό και ένα ακόμα φύλλο δάφνης να γίνουν μια όμορφη κόκκινη πανδαισία.


Στην ίδια κατσαρόλα ξαναβάζετε λίγο λάδι με λίγο κρεμμυδάκι κομμένο μισοφέγγαρα, το τσιγαρίζετε ολίγον τι και προσθέτετε την κόκκινη πανδαισία για να πάρει ένα χρώμα πορτοκαλίζον. Να πάρει δηλαδή δυο τρεις βράσεις. Μην ξεχάσετε αλάτι, πιπέρι κι ένα κουταλάκι του γλυκού γευστικό.



Το κοτόπουλο μαλλί.

Το κοτόπουλο που έχουμε αφαιρέσει πριν από λίγη ώρα, θα πρέπει να το κάνουμε μαλλιά. Αφαιρούμε από τον ζωμό τα κλαδάκια από το θυμάρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο, αλλά μαλλί αυτή τη φορά. Βάζουμε και την πορτοκαλίζουσα πλέον πανδαισία από την άλλη κατσαρόλα (αφού πρώτα τη σουρώσουμε για να μείνουν μόνο τα υγρά).


Να εδώ η Ίζαμπελ σουρώνει τη σαλτσούλα.

Πλέον, όοοοολα μας τα υλικά είναι μέσα στη μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε λίγο ακόμα να κάνουν burbujitas, μπουρμπουλήθρες δηλαδή, και σε 10 λεπτάκια είμαστε έτοιμοι να φάμε μια από τις πιο γευστικές και διάσημες συνταγές του Μεξικού.





Σερβίρετε σε ένα πιάτο posolero με λεμονάκι, ραπανάκι, κρεμμυδάκι, μαρουλάκι και ριγανίτσα.


Έχω δει Μεξικανούς να συνοδεύουν το posole και με tostadas, τις αποξηραμένες τορτίγιες. Τις αλείφουν με crema de leche ή βάζουν από πάνω queso panela, που είναι ένα τυρί περίπου σαν το δικό μας το ανθότυρο.


Εσείς, για να το κάνετε ολίγον τι πιο καυτερό και να νιώσετε πως είστε Μεξικό, βάλτε μέσα και λίγη πάπρικα καυτερή σαν τις καυτές νύχτες του καλοκαιριού.


Καλή σας όρεξη!


Σας φιλώ με ένα φιλί μεξικάνικο.



bottom of page