top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓλύκα Στόιου

¡Enchiladas! πράσινες πράσινες σαν το γρασίδι στους αγρούς.

Έγινε ενημέρωση: 27 Σεπ 2022

Μια συνταγή α λα μεχικάνα με τορτίγιες, κοτοπουλάκι, σάλτσα πράσινη ή σάλτσα κόκκινη, γρήγορη και απολαυστική!

Foo Fighters με enchiladas πάνε γάντι!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 4 άτομα:

Μισό κιλό τορτίγιες. Εδώ στο Μέχικο, η τορτίγια είναι σαν το δικό μας ψωμί στην Ελλάδα. Μου έχουν πει ότι οι τορτίγιες στην Ελλάδα έχουν ζάχαρη, επομένως και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά εδώ τις φτιάχνουν με αλεσμένο καλαμποκάκι ως επί το πλείστον ή καλαμποκάλευρο και δεν προσθέτουν συντηρητικά, γιατί καταναλώνονται σωρηδόν.

Ένα στήθος κοτόπουλου ή 4 μπούτια ή μισό στήθος κοτόπουλου και δύο μπούτια -αν σας αρέσουν οι συνδυασμοί.

Ένα κιλό πράσινες τομάτες. Δεν ξέρω αν έχει στην Ελλάδα ή στη χώρα που μένετε. Η πρώτη φορά που πρόσεξα την ύπαρξη της πράσινης ντομάντας ήταν την πρώτη φορά που μπήκα σε μεξικάνικο σουπερμάρκετ.



Μία πράσινη πιπεριά είτε καυτερή είτε όχι, ανάλογα τα γούστα σας. Εμείς βάζουμε chile serrano όταν θέλουμε να κάνουμε τη σάλτσα ένα ηφαίστειο που ξυπνά, αλλιώς μία chile jalapeño που, αν βγάλεις τα σποράκια και τις φλέβες της, δεν καίει καθόλου και δίνει πολύ ωραία γεύση.



Ένα ματσάκι κόλιανδρο. Εδώ τον έχουν τον κόλιανδο όπως έχουμε εμείς τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο και τον βάζουν παντού!

Αλάτι, Πιπέρι

Λίγο κρεμμύδι

Δύο σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο al gusto, που σημαίνει όσο θέλετε, εγώ βάζω λίγο.


Εδώ οι πράσινες ντοματούλες στο κομάλ. Είναι παραδοσιακό, είναι μεξικάνικο. Αλλά και το τηγάνι καλό είναι.
Πώς θα εκτελέσετε τη συνταγή:

Αρχικά, πλένετε το κοτόπουλο καλά, αφαιρείτε πέτσα και λίπη και το βάζετε να βράσει όσο χρειαστεί με λίγο κρεμμύδι και λίγο κόλιανδρο για να πάρει μια πρώτη γεύση. Το βάζετε στην άκρη να κρυώσει λίγο και επουδενί δεν πετάτε τον ζωμό από το κοτόπουλο. Επουδενί! Μόλις κρυώσει τόσο-όσο το κοτοπουλάκι, το κάνετε μαλλιά με τα χέρια σας. Τον ζωμό τον κρατάτε για τη σάλτσα.


Ψήνετε τις ντομάτες με την πιπεριά, το λιγοστό κρεμμύδι και το σκόρδο στο κομάλ ή στο τηγάνι. Δεν χρειάζεται να είναι αντικολλητικό. Δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι. Αφού ψηθούν καλά από όλες τις μεριές, βάζετε τα υλικά στο μπλέντερ να γίνουν μια ωραία σάλτσα με λίγο λαδάκι, αλατάκι, πιπεράκι και φυσικά, τον κόλιανδρο.




Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα, το βάζουμε να βράσει μαζί με τον ζωμό από κοτόπουλο. Καλά, το χρώμα από τις πράσινες ντομάτες είναι το κάτι άλλο! Και σε συνδυασμό με τον ζωμό από κοτόπουλο, βγάζει κάτι μυρωδιές, άλλο πράγμα! Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε κόκκινη σάλτσα αντικαθιστώντας τις πράσινες ντομάτες με κόκκινες, την πράσινη πιπεριά με κόκκινη και τον κόλιανδρο καλύτερα να τον ξεχάσετε. Μπορείτε να συνοδεύσετε την κόκκινη σάλτσα με φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.



Εδω δεν φαίνεται το υπέροχο πράσινο χρώμα...

Αφού δέσει η σάλτσα με λίγα λεπτά βράσιμο, ήρθε η ώρα να ψηθούν οι τορτίγιες για να πάρουν χρωματάκι και να γίνουν ελαφρώς κριτσινιστές. Εδώ οι τορτίγιες μπαίνουν στο #κομάλ. Εσείς #τηγάνι, ξέρετε.




Μόλις ψηθούν οι τορτίγιες και από τις δύο μεριές, τις κάνουμε μπάνιο στην πράσινη σάλτσα με τον ζωμό από κοτόπουλο και τις βάζουμε στο πιάτο. Βάζουμε κι άλλη σάλτσα, βάζουμε το κομμένο σε μαλλιά κοτόπουλο, βάζουμε κι άλλη σάλτσα και διπλώνουμε την τορτίγια στη μέση ή τη ρολάρουμε να γίνει σαν φλογέρα. Περιττό να πω ότι προσθέτουμε επιπλέον σάλτσα από πάνω.




Συνήθως εγώ τρώω τρεις #εντσιλάδας μπανιαρισμένες στη σάλτσα, άλλοι τρώνε δύο, άλλοι τέσσερις, άλλοι πέντε.



Πώς να τις συνοδεύσετε;

Δεν τελειώνει όμως εδώ η συνταγή. Οι εντσιλάδες τρώγονται με τυρί #πανέλα που είναι σαν τη μοτσαρέλα ή σαν το ανθότυρο και με κρέμα γάλακτος που δεν είναι σαν τη δική μας, έχει άλλη γεύση και είναι πιο ελαφριά. Εσείς μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γιαουρτάκι.



Είναι μια νόστιμη συνταγή, πολύ μεξικάνικη. Θα τη χαρακτήριζα υγιεινή εφόσον ψήνεις την τορτίγια και δεν την τηγανίζεις μες στο λάδι, όπως κάνουν πολλά εστιατόρια εδώ. Μπορείς να κάνεις το πιάτο πιο ελκυστικό με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μια φετούλα αβοκάντο. Εμείς πεινούσαμε πολύ. Δεν είχαμε ώρα για πολυτέλειες.


Καλή όρεξη!


Εδώ έβαλα τα καλά μου να μοιραστώ τις εντσιλάδας με τις φίλες μου.




bottom of page