top of page

12 πράγματα που δεν ήξερα για το διάστημα και τα έμαθα στη ΝΑΣΑ

Εικόνα συγγραφέα: Γλύκα ΣτόιουΓλύκα Στόιου


Ένα ταξίδι στη ΝΑΣΑ είναι όνειρο ζωής για πολλά παιδιά ανά τον πλανήτη, ήταν και δικό μου όνειρο όταν ήμουν παιδί και ήρθε κάποια στιγμή η συμπαντική εκείνη ώρα να το εκπληρώσω, καθότι το Μεξικό συνορεύει με το Τέξας και είναι μια σχετικά εύκολη επιλογή. Σαν να ταξιδεύεις από την Ελλάδα στην Ιταλία ένα πράγμα.


Όταν πλησιάζαμε στη ΝΑΣΑ και ψάχναμε να βρούμε να παρκάρουμε, έτυχε να παίζει στο ραδιόφωνο το τραγούδι Major Tom του Peter Schilling, διασκευή από το τραγούδι Space Oddity του David Bowie. Δηλαδή πείτε μου! Πόσες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανότητες;!


Τι έμαθα λοιπόν στη ΝΑΣΑ που βρίσκεται 30 περίπου μίλια από το κέντρο της πόλης Χιούστον, στην πολιτεία του Τέξας;


1. Η τελευταία αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα στο φεγγάρι ήταν το 1972 με το διαστημόπλοιο «Απόλλων 17». Έχει δηλαδή να πατήσει ανθρώπινο πόδι στο φεγγάρι 49 ολόκληρα χρόνια.

Το ιστορικό διαστημόπλοιο Απόλλων 17.

2. Η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι προγραμματίζεται για το 2024 με το διαστημόπλοιο «Απόλλων 18». Όταν ρώτησα αν έχουν πάει άλλες αποστολές στο εντωμεταξύ από άλλες χώρες, με ενημέρωσαν πως ναι, αλλά άνθρωπος από το 1972 δεν έχει προσεληνωθεί.


Το επόμενο διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι: το Απόλλων 18.
Οι τουρμπίνες του!

3. Μπορεί ο Νιλ Άρμστρονγκ να έκανε το πρώτο μικρό βήμα στο φεγγάρι για τον άνθρωπο και ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα, αλλά δεν ήταν μόνος. Μαζί του ήταν και ο Μπαζ Όλντριν που ακόμα ζει και βασιλεύει, είναι πλέον 91 ετών, αλλά εξακολουθεί κατά καιρούς να δίνει συνεντεύξεις και να παρουσιάζει τα βιβλία του με τη συναρπαστική ζωή του. Στο διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» τους περίμενε και το τρίτο μέλος της αποστολής, ο πιλότος Μάικλ Κόλινς, ο οποίος έφτασε στην πηγή και νερό δεν ήπιε. Δεν περπάτησε στο φεγγάρι, όφειλε να περιμένει στο πόστο του. Τι κρίμα, ε; Δείτε την ταινία First Man με τον Ράιαν Γκόσλινγκ. Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία για τον Νιλ Άρμστρονγκ που οι συντηρητικοί των ΗΠΑ δεν την υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, καθότι την κατηγόρησαν για αντιπατριωτισμό επειδή δεν έχει τα βαρύγδουπα ηρωικά κρεσέντα που βλέπουμε σε άλλες χολιγουντιανές ταινίες. Εμένα για τον ίδιο λόγο μου άρεσε πολύ!


4. Υπάρχουν πλέον και γυναίκες αστροναύτες, αλλά γυναίκα αστροναύτης που να έχει πατήσει στο φεγγάρι δεν υπάρχει. Στην επόμενη αποστολή του «Απόλλων 18» με το πρόγραμμα «Άρτεμις» θα βρεθεί μάλλον η πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι και μέχρι στιγμής, η επικρατέστερη υποψήφια είναι η αστροναύτης Christina Hammock Koch.


5. Το γυναικείο σώμα έχει διαφορετική συμπεριφορά από το ανδρικό σώμα στο διάστημα. Στην ερώτησή μου τι ακριβώς εννοούν με αυτό, μου απάντησαν ότι οι αστροναύτες διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης σε ραδιενεργή ακτινοβολία ενώ βρίσκονται σε διαστημικές αποστολές και το γυναικείο σώμα απορροφά περισσότερη ραδιενέργεια λόγω... του στήθους του. Μετά από αυτή τη δήλωση έπεσε σύρμα σε όλες μου τις φίλες και όπως καταλαβαίνετε, έγινε αφορμή για μια σειρά από πικάντικα αστεία.




6. Υπάρχει ένα τρομακτικό ντιμπέιτ μεταξύ των ισχυρών αυτού του πλανήτη για τον εξής λόγο: το όμορφο σεληνιακό έδαφος που θαυμάζουμε κάθε βράδυ όταν δεν μας εμποδίζουν τη θέα τα αδυσώπητα σύννεφα είναι γεμάτο από το χημικό στοιχείο Ήλιο 3, Helium 3. Μια μικρή μόνο ποσότητα από Ήλιο 3 μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ για έναν ολόκληρο χρόνο με ελάχιστα ραδιενεργά απόβλητα. Υπάρχει δηλαδή μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να σκάβουν το φεγγάρι μας για να αναζητήσουν νέες ενεργειακές πηγές που να καλύπτουν τις ανάγκες του πλανήτη μας. Ελπίζω να αφήσουν το φεγγαράκι μου το λαμπρό στην ησυχία του! Τι αναμένεται να ζήσουν οι απόγονοί μας στο απώτερο μέλλον;!



7. Δεν είναι όμως οι ανασκαφές του φεγγαριού για το Ήλιο 3 το μόνο ανησυχητικό σχετικά με τον ανεκτίμητο αυτό δορυφόρο της γης. Φαίνεται πως η σελήνη έχει αρχίσει να κουράζεται από τα τερτίπια μας και απομακρύνεται κάθε χρόνο από μας περίπου μία ίντσα, δηλαδή κάπου στα 2,5 με 3 εκατοστά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι μέρες της γης μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι σήμερα. Πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια που το φεγγάρι ήταν πολύ πιο κοντά στη μητέρα γη, ο μήνας διαρκούσε 20 μέρες και μία μέρα είχε μόλις 18 ώρες. Τι να πρωτοπρολάβεις να κάνεις σε 18 ώρες;



8. Τα ούρα των αστροναυτών στο διάστημα είτε ανακυκλώνονται και γίνονται νεράκι του θεούλη για κατάποση είτε αποβάλλονται από ειδικά διαμορφωμένες τρύπες και απελευθερώνονται στο διαστημικό κενό σαν μια χρυσοκίτρινη λάμψη. Τα κακάκια τους αποθηκεύονται σε σακούλες σκουπιδιών, όχι δεν τα τρώνε όπως αρκετοί πιστεύουν, αλλά αποτελούν αντικείμενο έρευνας για το πώς συμπεριφέρεται το ανθρώπινο σώμα εκτός της γήινης ατμόσφαιρας. Τέτοια δουλειά δεν θα ήθελα να με βάλουν να κάνω, αν ήμουν επιστήμονας, να μελετώ τα κόπρανα των αστροναυτών.



9. Υπήρχε μεγάλο χάσμα μεταξύ των μηχανικών και τον αστροναυτών στη δημιουργία του διαστημόπλοιου «Απόλλων 1», ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Βιάζονταν οι Αμερικάνοι να βγουν μπροστά από τους Σοβιετικούς που είχαν ήδη κατακτήσει το διάστημα με τον Γιούρι Γκαγκάριν και το Σπούτνικ, μέχρι που έχασαν τη ζωή τους οι τρεις κοσμοναύτες του «Απόλλων 1» σε μία απλή δοκιμή, μεταξύ των οποίων και ο Γκας Γκρίσομ που ήταν ήρωας πολέμου, βετεράνος και αγαπητός στην αμερικανική κοινή γνώμη και άρχισαν επιτέλους κάπως οι μηχανικοί με τους αστροναύτες να συνέρχονται και να συνεργάζονται. Γενικά, έχασαν αρκετοί άντρες τη ζωή τους στην προσπάθεια για την κατάκτηση του διαστήματος...



10. Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη γη ήταν ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν στις 12 Απριλίου 1961. Οι Αμερικανοί, όπως και όλος ο πλανήτης, παρακολουθούσαν τις διαστημικές εξελίξεις με τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά αυτό άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου στην αμερικανική κοινωνία. Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, δημιουργήθηκε τεράστιος φόβος για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Σοβιετικοί στους Αμερικάνους από το διάστημα και τι θα μπορούσαν να εκσφενδονίζουν στα εδάφη των ΗΠΑ χωρίς να ξέρουν οι άμοιροι κάτοικοι από πού τους ήρθε. Κωμικοτραγικό για τις μέρες μας, αλλά βαθιά ανθρωπινο για τις άγνωστες πτυχές του διαστήματος τότε που τώρα πλέον γνωρίζουμε.



11. Ο Γιούρι Γκαγκάριν εντωμεταξύ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1968 σε ηλικία μόλις 34 ετών. Η πρώτη ανακοίνωση της Σοβιετικής Ένωσης ανέφερε ότι οδηγούσε μεθυσμένος. Καθότι όμως ήταν ήρωας διαστήματος και η παγκόσμια κοινή γνώμη σοκαρίστηκε όχι μόνο από το άδοξο τέλος του Γκαγκάριν, αλλά και από την σκληρή ανακοίνωση της πρώην ΕΣΣΔ, άλλαξαν την εκδοχή και είπαν ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε κατέπεσε από μηχανική βλάβη και ότι ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος στη θέση του για να μην προσκρούσει πάνω σε ένα σχολείο. Αλήθεια ή ψέματα δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά όπως και να το κάνουμε ήταν ένα τέλος που άξιζε περισσότερο σε έναν ήρωα.



12. Πάνω από 20.000 σκουπίδια περιπλανώνται γύρω από τη γη από διάφορες διαστημικές αποστολές, δορυφόρους σε αχρηστία, αντικείμενα που έχουν αποκολληθεί από διαστημόπλοια, εκρήξεις και άλλα. Έχουμε δηλαδή καταφέρει να μετατρέψουμε σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο όχι μόνο τον πλανήτη μας, αλλά και το διαστημικό κενό! Τα σκουπίδια αυτά ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πρώην ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, ακολουθούν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία (δεν ήξερα ότι η Ινδία έχει τόσα λεφτά που να στέλνει δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη γη) και η Γαλλία.



Comments


bottom of page