top of page

Tepoztlán πριν και εν μέσω πανδημίας (video)

  • Εικόνα συγγραφέα: Γλύκα Στόιου
    Γλύκα Στόιου
  • 13 Μαΐ 2020
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 20 Ιουλ 2020



Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει στο Τεποστλάν εν μέσω πανδημίας.


Τι είναι το Τεποστλάν; Είναι ένα μαγικό χωριό λίγο έξω από την Πόλη του Μεξικού που συγκεντρώνει κάθε Σαββατοκύριακο πάνω από 80.000 επισκέπτες.




Πανέμορφο, ριζοσπαστικό θα το χαρακτήριζα εγώ, κάποιοι το χαρακτηρίζουν αναρχικό ή χίπικο, του έχουν αρνηθεί πολλές φορές τον τίτλο “μαγικό χωριό” γιατί το αλκοόλ είναι φτηνό, ρέει άφθονο και πηγαίνουν αρκετοί τουρίστες μόνο και μόνο για να μπεκρουλιάσουν. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί που πηγαίνουν απλώς για να ξεφύγουν λίγο από την πόλη και να χαλαρώσουν ή να κάνουν ένα “προσκύνημα” στην πυραμίδα el Tepozteco που δεσπόζει στην κορυφή ενός μικρού βουνού και πρέπει να ανηφορίσουν κάπου στα 2,5 χιλιόμετρα για να την επισκεφτούν. Η πυραμίδα είναι αφιερωμένη στο αρχαίο θεό των Αζτέκων Tepoztēcatl, προστάτη του παραδοσιακού αλκοολούχου ποτού pulque. Ίσως από τον αρχαίο θεό να απορρέει όλη αυτή η ενέργεια του άφθονου αλκοόλ στο Τεποστλάν και να ”του έχει βγει το όνομα”.



Εγώ βρέθηκα δύο φορές εκεί: μία για να δω τη φίλη μου την Άλκηστη και μια ακόμα φορά για να παρακολουθήσω την περιβόητη γιορτή #tiznada ή fiesta de los tiznados που γίνεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου. Έπαθα την πλάκα μου με αυτή τη γιορτή. Δεν μπορώ να το γράψω αλλιώς. Πρόκειται για μια γιορτή παγανιστικής προέλευσης, αλλά με θρησκευτικό χαρακτήρα, προς τιμή του Αγίου Σεβαστιανού, ο οποίος με μαύρο καμουφλάζ στο πρόσωπο κατάφερε να σώσει κάμποσους φυλακισμένους Χριστιανούς από βέβαιη σφαγή, καθώς λέει η παράδοση. Κάθε χρόνο λοιπόν, μαζεύονται οι κάτοικοι του Τεποστλάν, βάφουν τα πρόσωπά τους μαύρα με #tizne και έτσι μπαρουτοκαπνισμένοι κάνουν παρέλαση χορεύοντας με τρομπέτες και κρουστά και με μπουκάλια τεκίλας υπό μάλης που τα κρατούν τόσο τρυφερά σαν να κρατούν το θείο βρέφος.














Στο τέλος της γιορτής, αν έχουν τον Θεό τους, βάζουν ειδικές κατασκευές με πυροτεχνήματα που αναπαριστούν κυρίως ταύρους και σκορπιούς πάνω στο κεφάλι, τους ώμους και την πλάτη τους και τρέχουν αφηνιασμένοι ανάμεσα στο πλήθος μέχρι να ξεθυμάνει η φωτιά! Πάρα πολύ επικίνδυνο. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Σκέφτηκα κατευθείαν το Πάσχα στην Ελλάδα και είπα... εδώ στο Μεξικό είναι χίλιες φορές πιο επικίνδυνο, αλλά την ίδια στιγμή γοητεύτηκα κιόλας που οι Μεξικανοί δεν έχουν καμία μα καμία αίσθηση του κινδύνου.


Φυσικά, είδα να πέφτει και λίγο ξύλο - η κουλτούρα του μάτσο άντρα είναι ευρέως διαδεδομένη και με το αλκοόλ κορυφώνεται, ενώ η δική μας βραδιά κατέληξε στο κέντρο υγείας του Τεποστλάν, καθώς ένας της παρέας τραυματίστηκε από τα πυροτεχνήματα - όχι σοβαρά ευτυχώς.


Εγώ δεν έπαθα τίποτα, ήμουν σαφώς πολύ τυχερή, έτρεχα πίσω από τα πυροτεχνήματα σαν μικρό παιδάκι και τράβηξα πλάνα φαντασμαγορικά. Πρέπει να δηλώσω ότι ποτέ στη ζωή μου δεν έχω υπάρξει τόσο θαρραλέα.





Τι γίνεται τώρα με την πανδημία; Καθότι εδώ στο Μεξικό η παραμονή στο σπίτι είναι προαιρετική και δεν υπάρχουν μέτρα καταστολής για όσους θέλουν να βγουν εκτός πόλης, οι κάτοικοι του Τεποστλάν αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, για να προστατεύσουν τη μικρή τους πόλη από τις ορδές των τουριστών που καταφτάνουν εκεί τα Σαββατοκύριακα. Τη στήνουν λοιπόν έξω από το Τεποστλάν κάθε πρωί και μέχρι αργά το βράδυ δεν αφήνουν κανέναν να περάσει. “Φοράω μάσκα και παίρνω μέτρα προστασίας” λέει ο ένας, “αντισυνταγματικό” φωνάζει ο άλλος, “μένω εδώ πιο κάτω, έφυγα μόνο για μια μέρα” διαμαρτύρεται μια τρίτη κοπέλα. Δεν τους αφήνουν... Οι απόψεις διίστανται γι' αυτή την πρωτοβουλία και είναι αρκετοί κάτοικοι που διαφωνούν, καθώς περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό και τώρα βρίσκονται στον αέρα. “Δεν τους λυπάμαι καθόλου” ακούω να λέει μία κυρία σε ρεπορτάζ ξένου πρακτορείου: “Η υγεία προηγείται. Μένουμε σπίτι σημαίνει μένουμε σπίτι! Είμαι 62 χρονών και πανέτοιμη να πεθάνω για να προστατεύσω τους κατοίκους του χωριού μου από τον κορωνοιό”.



Το Τεποστλάν δεν απέχει πολύ από την επαναστατικότητα των Εξαρχείων ούτε είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι φροντίζουν να πάρουν ριζοσπαστικά μέτρα για να αποτρέψουν μια κατάσταση που πιστεύουν ότι θα πλήξει το χωριό τους. Ωστόσο, απ' ό,τι πληροφορήθηκα, δεν είναι το μόνο τουριστικό μέρος του οποίου οι ίδιοι οι πολίτες έχουν απαγορεύσει την έλευση τουριστών. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το σύστημα υγείας υπολειτουργεί και αγνοώντας τις ανόητες θεωρίες συνωμοσίας και κάποιους ελαφρόμυαλους που θεωρούν ότι δεν θα κολλήσουν γιατί κυκλοφορεί αίμα Αζτέκων στο αίμα τους, οι πολίτες της Μεξικάνικης επαρχίας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και προσέχουν για να έχουν. Μπορεί λοιπόν η Μεξικανική κυβέρνηση όντως να αποκρύπτει πληροφορίες για την έκταση της πανδημίας στη χώρα τους, αλλά οι ίδιοι οι Μεξικανοί προνόησαν ώστε να μην αποκτήσει τις ανεξέλεγχτες διαστάσεις που έχουμε δει και βλέπουμε σε άλλες χώρες.

Photo by Lukas Grimm: Ιθύνοντες καταγράφουν τις ανησυχίες των κατοίκων για να τις μεταφέρουν στον δήμαρχο.
Photo by Lukas Grimm: ο δρόμος που έχουν στήσει καραούλι.
Photo by Lukas Grimm: Η θέα στον δρόμο προς το Τεποστλάν.

Commenti


bottom of page