Το καθολικό Πάσχα έπεσε φέτος περίπου έναν μήνα νωρίτερα από το ορθόδοξο. Για τους λάτρεις της αστρονομίας και των μαθηματικών, ο υπολογισμός του Πάσχα έχει να κάνει με την πρώτη εαρινή πανσέληνο. Το Πάσχα λοιπόν γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, ενώ αν η πανσέληνος πέσει την ίδια Κυριακή, τότε η γιορτή μεταφέρται για την αμέσως επόμενη. Γιατί όμως πέφτει σπάνια την ίδια μέρα το καθολικό με το ορθόδοξο Πάσχα; Γιατί οι καθολικοί ακολουθούν το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο που υιοθετήθηκε το 1582 από τη Δύση, ενώ οι ορθόδοξοι υπολογίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο που καθιερώθηκε επί Ιουλίου Καίσαρα το 45 π.Χ. Με συναρπάζουν αυτές οι μικρολεπτομέρειες που καθορίζουν τις ζωές μας.
Φέτος λοιπόν, οι καθολικοί γιόρτασαν το Πάσχα στις 4 Απριλίου, ενώ εμείς θα το γιορτάσουμε στις 2 Μαΐου. Καθότι η ζωή μου εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο με φόντο τη μεξικάνικη καθ' όλα καθολική κοινωνία, πήραμε των ομματιών μας και κινήσαμε να περάσουμε το καθολικό Πάσχα σε μία ήρεμη και έρημη μεξικάνικη Hacienda, τη στιγμή που όσοι μπορούσαν κατέφυγαν στη θάλασσα, ενώ δεν ήταν και λίγοι όσοι έμειναν στα σπιτάκια τους για να αποφύγουν την επαφή με κόσμο και να έχουν το κεφαλάκι τους ήσυχο εν μέσω πανδημίας. Ναι, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε πολιτείες σαν τα πουκάμισα, τη στιγμή που η Ευρώπη ακόμα στενάζει από τις καραντίνες και τα λόκνταουνς. Ναι, υπάρχουν κρούσματα, ναι, υπάρχουν θάνατοι, ναι, ακολουθείται πρόγραμμα εμβολιασμού - μέχρι στιγμής λίγο πάνω από το 5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί - ας αφήσω όμως την κορώνα για να μιλήσω για πράγματα πιο ευχάριστα.
Τι είναι Hacienda;
Είναι κάτι πολύ μεξικάνικο, αν και ξεκίνησε από τους Ισπανούς κονκισταδόρες. Συνεχίστηκε από τους Αυστριακούς και τους Γάλλους που κατέφτασαν τον 19ο αιώνα, αλλά όχι μόνο, καθώς πέρασε και από την κατοχή ΗΠΑμερικάνων, Βρετανών και άλλων πλούσιων Μεξικανών. Γενικά, όποιος είχε λεφτά μπορούσε να κατέχει μια Hacienda όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Τι είναι όμως Hacienda;
Η λέξη προέρχεται από το ισπανικό ρήμα "hacer", που δίνει τον γερούνδιο "haciendo", που σημαίνει «κάνοντας, φτιάχνοντας» και η λογική του θυμίζει αρκετά τα ρωμαϊκά latifundia. Σας μπέρδεψα ακόμα περισσότερο; Στην ουσία ήταν μεγάλης έκτασης κτήματα με φυτείες, κτηνοτροφεία, ορυχεία ή εργοστάσια όπου εργάζονταν κάτοικοι της ευρείας περιοχής ή σκλάβοι ή οπορτουνιστές ή και όλοι αυτοί μαζί. Η μεξικανική επανάσταση του 1911 τα διέλυσε όλα και σήμερα λειτουργούν όσα δεν εγκαταλείφθηκαν ή δεν κατέρρευσαν ως χώροι αναψυχής, ράντσα, ξενοδοχεία κλπ., όπου μπορείς να απολαύσεις επαφή με φύση, δάση και ζώα, καθαρό αέρα και διάφορες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες με τον κόβιντ έχουν πάει περίπατο, αλλά απολαμβάνεις όλα τα υπόλοιπα.
Εμείς λοιπόν περάσαμε το καθολικό Πάσχα στην Hacienda de Santa Barbara που είναι απομονωμένη από τον κόσμο, βρίσκεται στην πολιτεία Tlaxcala, στην επαρχία Huamantla κάπου 3 ώρες χωρίς κίνηση από την πόλη του Μεξικού και ατενίζει το ενεργό ηφαίστειο la Malinche. Πολύ μου άρεσε. Για μας ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο, για τους Μεξικανούς είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Αφήνω τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους αναφέροντας μόνο ότι το υψόμετρο ήταν κοντά στα 3.000 μέτρα, την ημέρα ο ήλιος βαρούσε κατακέφαλα και έδινε σε όλο τον κάμπο το χρώμα του θερισμού στην Ελλάδα, ενώ το βράδυ η θερμοκρασία έπεφτε κατακόρυφα με αποτέλεσμα τα δόντια μου να ακούγονται σαν του κάστορα που τρώει το ξύλο.
Comments